Adriaan van Dis

(1946) is schrijver. journalist, tv-presentator en programmamaker. Hij heeft zo’n twintig romans, essays, reisverhalen en novellen op zijn naam staan en won onder meer de Gouden Uil, de Trouw Publieksprijs, de Libris Literatuurprijs, de Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huygensprijs. Op 16 mei is zijn nieuwe roman ‘In het buitengebied’ verschenen.

Adriaan van Dis groeide op in het Noord-Hollandse kustplaatsje Bergen aan Zee. Als zoon van repatrianten uit Nederlands-Indië woonde hij er met zijn ouders in een voormalig koloniehuis. In veel van zijn boeken komt zijn jeugd in Bergen aan Zee terug. Na de mulo studeerde hij Nederlands en Afrikaans. Hij was redacteur van NRC Handelsblad en debuteerde in 1983 als schrijver met ‘Nathan Sid’. Het leverde hem direct een Gouden Ezelsoor op.

Voor de televisie maakte hij tussen 1983 en 1992 het legendarische praatprogramma ‘Hier is …Adriaan van Dis’, waarin hij beroemde buitenlandse en Nederlandse schrijvers ontving. Hij kreeg er in 1986 een Zilveren Nipkow-schijf voor het beste tv-programma voor. Inmiddels is het een mooie traditie dat tijdens de Boekenweek ‘DWDD Heimwee presenteert … Hier is …Adriaan van Dis’ wordt uitgezonden. Verder presenteerde hij ‘Zomergasten’ (1999-2002) en was zelf in 2012 te gast in dit VPRO programma, en maakte reisprogramma’s zoals ‘Van Dis in Afrika (2008) en ‘Van Dis in Indonesië (2012) over het land van zijn vader, het land waar hij “het meest nooit geweest was”.