Leny Hamminga

(1954) is geboren in Zeegse en woont in Taarlo. Afgelopen april verscheen ‘Lena’. Deze mini-novelle in het Drents vertelt de geschiedenis van Lena. Hoe het wezen van deze vrouw vanuit Pruisen en het veen als een rode draad door de levens loopt van haar nageslacht in Drenthe.

Leny Hamminga beschrijft in prachtige beeldende zinnen het opgroeien van een kwetsbaar meisje tot een wat zorgelijke jonge vrouw en moeder die het leven niet gemakkelijk opneemt. Dat leven is ook niet bepaald vriendelijk voor Lena; haar man raakt werkloos en Lena zelf is ziekelijk. Geen wonder dat het gezin, ondanks alle geploeter, toch steeds meer in moet leveren. In het nawoord schrijft Leny Hamminga: “Wij worden kleurd deur de verhaolen die om ons hen weven binnen gedurende ons verblief op dizze wereld.
Gezegend binnen de mensen die zölf heur verhalen vertellen kunnen. En aans klinkt heur stem deur in de mensen die nao heur kommen. Ik heb mien grootmoeder ok een stem op papier geven, opdat heur verhaol onverdund bestaon blif.” ‘Lena’ maakt deel uit van de exclusieve Linksum-reeks van uitgeverij Het Drentse Boek. Er zijn slechts vijftig exemplaren gedrukt. Binnenkort wordt het als e-book aangeboden.

Leny Hamminga won in 2010 de schrijfwedstrijd van het Huus van de Taol in de categorie beginnende schrijvers met het verhaal ‘Wonderlijke dagen’. Sindsdien schrijft ze in de streektaal, onder meer het jeugdboek ‘Een hand achter het gerdien’ (2012). Haar verhalen zijn verschenen in Maandewark en in Roet. Ze was eindredacteur van de Taolkraant en is dat nog van de B’ART.