Alex Boogers

(1970) woont en werkt in Vlaardingen. ‘Alleen met de goden’ (2016) won de Nederlandse Boekhandelprijs en staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2016. Zijn schotschrift ‘De lezer is niet dood’ (2016) leidde tot discussie over leesbevordering en leeslijsten op middelbare scholen. Zijn nieuwe boek ‘Onder een hemel van sproeten’ wordt in september verwacht.

Alex Boogers geeft regelmatig lezingen, ‘praatjes’ noemt hij het zelf, waarbij hij zijn leven gebruikt om over schrijverschap en literatuur te vertellen, om duidelijk te maken dat lezen niet is voorbehouden aan een culturele elite. Hij komt uit een arbeidersmilieu. Lezen was niet vanzelfsprekend tijdens het opgroeien.

Hij debuteerde met ‘Het boek Estee (1999) onder het pseudoniem M.L.Lee. Zijn uitgever wist voor publicatie niet wie daarachter schuilging. Sinds zijn tweede roman, ‘Het waanzinnige van sneeuw’ (2002) die zich afspeelt in de wereld van de vechtkunst, publiceert hij onder zijn eigen naam. Over het schrijven vertelde hij: “Ik hou overdag de normale kantooruren aan. ’s Avonds geef ik kickboksles in Schiedam. Als ik daarna thuiskom en het gezin al in bed ligt, schrijf ik verder. Ik heb een oceaan aan tijd nodig om een riviertje te vullen met zinnen die ertoe doen.”