Dik van der Meulen

(1963) is neerlandicus en schrijver. ‘De kinderen van de nacht – Over wolven en mensen’ is het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf, naar de wolf van Roodkapje, én naar de wolf in de mens – met onverwacht resultaat. Behalve een zinnebeeld van wreedheid en vraatzucht blijkt de wolf het symbool van mystieke krachten en seksuele oerdriften; een dier dat naast angst ook bewondering en genegenheid oproept.

Dik van der Meulen schrijft over uiteenlopende onderwerpen. ‘Het bedwongen bos’  (2009) gaat over natuurervaringen in Nederland. Voor zijn Multatuli-biografie ‘Leven en werk van Eduard Douwes Dekker’ ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem III werd in 2014 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. Aanleiding voor zijn nieuwste boek was de terugkeer van de wolf in Nederland. Centrale vraag is wat mensen toch altijd tegen wolven hebben gehad. ‘De kinderen van de nacht – Over wolven en mensen’ biedt een natuur- en cultuurhistorie van de wolf en verslaat Van der Meulens reizen naar wolvenhotspots over de hele wereld.

Volgens de Volkskrant (4 sterren) is het "een smakelijk boek dat overtuigend getuigt van de betovering die uitgaat van ons enige echte wilde beest." In NRC Handelsblad gaf Kester Freriks het 4 ballen. In het Duurzaamheidscentrum in Assen is tot 2018 de expositie ‘De wolf in Drenthe’.