nieuws

Zomerzinnen 2018

Zomerzinnen 2018: zaterdag 16 juni van 16.00 - 23.00 uur. in Dwingeloo.
 
Zomerzinnen is het grootste literatuur- en muziekfestival van Noord-Nederland. In 2007 begonnen als festival rond de langste dag op een aansprekende locatie in Drenthe. Na edities in onder meer Wezup, Veenhuizen, Hoogeveen, Meppel, Emmen en Zuidlaren is Zomerzinnen de afgelopen twee jaar in juni in Amen gehouden.
Dit jaar is voor Dwingeloo gekozen. Een prachtig Brinkdorp met prima horeca-faciliteiten. Op verschillende locaties treden landelijk en regionaal bekende schrijvers, dichters en muzikanten op. Daarnaast is er op het gratis toegankelijke festivalterrein een aantrekkelijk randprogramma met muziek, straattheater en horecastands.
 
Binnenkort meer informatie over het programma. 
 
Steffie van Oord

Jan Wolkersprijs voor Dik van der Meulen

Dik van der Meulen (DLH december 2013) heeft zondag 15 oktober 2017 de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek gekregen. De jury noemt ‚De kinderen van de nacht’ „een grootse prestatie”. Op het festival Zomerzinnen in Amen werd Dik afgelopen juni over deze biografie van de wolf geïnterviewd door Sophie Timmer.

Tzum

Op de weblog Tzum schreef Maarten Praamstra een mooi verslag van Zomerzinnen 2017.

Zomerzinnen op Radio Drenthe

Maandagmorgen 19 juni blikte Annette Timmer in de nieuwsuitzending van Radio Drenthe terug op Zomerzinnen 2017. Je kunt het item beluisteren op ongeveer 42.10 minuten. Klik hier.

ZONOVERGOTEN LITERAIR FESTIVAL-FEEST IN AMEN

De Schakel, woensdag 21 juni 2017: ZONOVERGOTEN LITERAIR FESTIVAL-FEEST IN AMEN 

Afgelopen weekend traden zo’n veertig schrijvers en muzikanten op in Amen tijdens het festival Zomerzinnen. En zomers was het.

“Als organisatie kunnen we veel regelen, maar het weer hebben we niet in de hand. Dit jaar troffen we het bijzonder goed. Daardoor was de sfeer echt geweldig,” aldus Annette Timmer van Stichting Zomerzinnen. Het programma was beide dagen van hoge kwaliteit. Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin maakte indruk op het publiek en bij het afsluitende optreden van Jan Rot en Marjolijn Meijers stond zaterdag de grote tent op zijn kop. Adriaan van Dis stal zondag de show. Niet iedereen kon een stoel bemachtigen, maar ook buiten in de zon werd ademloos geluisterd.
“Van Dis zelf vond het erg leuk dat hij nu eens Ernst Jansz kon ontmoeten, die aan het eind van de middag optrad. Ze hebben heel geanimeerd zitten praten. Maar ook het publiek kreeg alle kans om even persoonlijk contact te leggen met schrijvers en muzikanten. En je merkt dat mensen de interviews enorm waarderen, want dan hoor je toch vaak verrassende dingen.”
Behalve in de tent, op de deel, in de schaapskooi en in de kapschuur viel er op het festivalterrein ook veel te beleven. Bij de leugendetector bijvoorbeeld of de vrolijke muziek van Laroux op het openluchtpodium. En je kon zo maar oog in oog komen te staan met de Gebroeders Grimm.
“Ruim duizend bezoekers zijn er geweest. En Zomerzinnen is goeie Drenthe- promotie, want alle gasten roemden de unieke sfeer en locatie,” besluit Annette Timmer, die zich over twee  maanden al weer mag buigen over de programmering van De Literaire Hemel. Want niet alleen in de zomer kun je van literatuur genieten in Amen. 


Literatuur en een gesprek over nieuws

Literatuur en een gesprek over nieuws

Zomerzinnen had dit jaar als thema ‘Het hoogste woord’

Sonja Schulte, DvhN 19 juni 2017

Afgelopen zaterdagavond kon je van Assen met de Ov-fiets naar literair festival Zomerzinnen in Amen. Dat deed bijvoorbeeld schrijver Eva Mei-jer, die vanuit Amsterdam kwam. ,,Even buiten zijn is wel fijn!’’, zei zij. Ze was niet de enige die dat die avond dacht.

Voor autolozen was er – naast de Ov-fiets – de mogelijkheid om literair festival Zomerzinnen in Amen met een pendelbus te bereiken. Na een paar minuten wachten op station Assen komt chauffeur/vrijwilliger Henk van der Meer aangelopen. ,,Tweehonderddrieëntwintig passepartouts, en twee keer vijftig dagkaarten’’, roept hij onderweg naar achteren – het bezoekersaantal dat al van tevoren kon worden ingeschat was zo’n driehonderd. Een zeer tevreden organisator Annette Timmer durft dat aan het eind van de zondag zelfs op duizend te schatten.

Rap rijdend verhaalt Henk onderweg over de verwachtingen en de verrassingen, bijvoorbeeld de spijtige mededeling dat Alfred Birney ziek was. Verder ging er weinig mis. De sfeer op het terrein is dan ook goed en men maakt dankbaar gebruik van de kleine grasheuvels overal tussenin, of de heus ervoor bedoelde loungeruimte – een open tent met zitzakken.

Het was dan ook mooi weer de afgelopen zaterdagavond, en met mooi weer is in een tent in Drenthe zijn een goed idee. Op het terrein dat zich rond café de Amer manifesteert was die neergezet, samen met een podiumpje voor de muziek en een paar kraampjes daartussen met dranken en spijs. Het legendarische bluescafé De Amer vormt de spil, maar de knusse schaapskooi aan het ene uiteinde en de grote kapschuur aan het andere, deden daar niet voor onder.

Het is nog even pauze. De Stroatklinkers, een gezellige Americana-coverband begint nu hun set, en wel met een cover van Johnny Cash. De begaafde zanger doet de stem van Cash goed na en weet daar zelfs een Dolly Parton-triller aan toe te voegen. Daarna gaan ze over op Amy McDonald. Het publiek kijkt tevreden toe en klapt na elk liedje.

Men haalt nog snel even koffie of thee, loopt even naar het toilet en daarna is er een keuze te maken: Eva Meijer in de Schaapskooi, Marcel Möring in de kapschuur, of Aafke Romeijn in De Deel? In de grote tent stroomt het alweer vol omdat daar de discussie over het hedendaagse nieuws gevoerd zal worden, het programmapunt dat wellicht het beste past bij het Zomerzinnen-thema van dit jaar ‘Het hoogste woord’. Tussen Bert Wagendorp en Marc Josten, die beiden een nogal pessimistisch boek schreven over het nieuws en onze tijd, zal een zo positief mogelijke discussie gevoerd worden onder leiding van Pieter Sijpersma, hoofdredacteur van deze krant.

Dat gesprek is inderdaad optimisch, vooral van toon. De heren vermaken zich en weten hoe ze het gesprek zo moeten voeren dat het interessant is voor het goed luisterende publiek. Dat publiek grijpt weinig in en stelt nauwelijks vragen. De thema’s zijn de thema’s waar iedereen het nu over heeft: Trump, news fatigue, feiten, framing, te veel informatie, de taak van de journalist, winstmarges.

Vervolgens verdiept het gesprek zich, naar aanleiding van het onderwerp dat het nieuws te emotioneel geworden is. ,,Hoe krijgen we die geest weer in de fles?’’, vraagt Sijpersma beide journalisten. Het antwoord daarop ligt niet zomaar klaar. Via een aantal gedachtes over social media, die als nieuwsdistributeurs, maar niet als nieuwsvervangers worden gezien, komt het gesprek vooralsnog uit op de simpele eindvraag: wat staat de nieuwsmaker nu te doen? Marc Josten antwoordt daarop: ,,Zich op feiten richten. En: Niet alleen zenden, maar ook ontvangen.’’ Wagendorp voegt daaraan toe: ,,Bescheidenheid, ijver, zoek naar duiding.’’ Hij nuanceert de ‘verwarrende tijden’ waarin we leven en zegt: ,,De feiten zijn natuurlijk hetzelfde als duizend jaar geleden. Toen stond de wereld ook in brand. Alleen weten we daar nu meer van.’’

Weer buiten lijkt dat vooralsnog in Amen nogal mee te vallen. Pendelbuschauffeur Henk staat aan een statafel met een jus na te praten. Nog even is er dus tijd voor een drankje, om daarna nog snel het pad af te lopen naar de kapschuur, die niet alleen door publiek maar ook door boerenzwaluwen wordt bezocht en waar schrijver Auke Hulst op het podium zit met boek en gitaar. Zijn heldere stem overstemt makkelijk de vogels en de koeien vlak daar tegenover in de stal, bij het publiek hoeft hij dat niet te doen: dat luistert, tevreden en geïnteresseerd.

Ook de volgende dag, zo jubelt een blije organisator aan de telefoon, liep alles gesmeerd. Wat wil je ook, met zulk weer. ,,Eindelijk! Dit was nou een echte Zomerzinnen’’, jubelt Annette Timmer.

sijpersma en co

Héél Amen leest van Dis. Of niet?

Héél Amen leest Van Dis. Of niet?

‘Er is dit jaar ook veel muziek, hè! En daar ben ik dan wel weer van’

Lidian Boelens, DvhN 17 juni 2017

Adriaan van Dis deelde onlangs 35 boeken uit in Amen, om de boel een beetje op te schudden. Dit weekend is het Literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen in het dorp. Wat vindt Amen van het werk van Van Dis?

Bestaat er een plaats in Nederland waar letterlijk élk huishouden een boek van schrijver Adriaan van Dis heeft? Zeker! In Amen is de Van Dis-boekendichtheid enorm. In alle 35 huizen in het dorp, is onlangs een boek uit het oeuvre van de literator in de brievenbus gedrukt. Van Indische Duinen, tot Nathan Sid en Ik kom terug. De organisatie van festival Zomerzinnen wil de Amenaren zo wat meer bij het festival in hun eigen dorp betrekken. Lees het boek en stel Van Dis zondag zélf je vragen, is de boodschap. Hoe goed hebben de inwoners hun huiswerk gedaan?

Goed, lijkt de rood-wit-blauwe vlag met tas aan de voorkant van de boerderij van de familie Warmelts te zeggen. De boerderij staat op enkele meters afstand van muziekcafé De Amer: het hart van het festivalterrein. „M’n dochter is geslaagd voor het vwo”, verklaart Bé Warmelts (53), akkerbouwer én eigenaar van een paar mooie koeien. „Zij heeft d’r huiswerk gedaan. Ik zo’n boek lezen? Indische Duinen hebben wij. Nee, nee. Dat heb ik niet gelezen, hoor.”

Warmelts geeft niets om ‘dat literaire gebeuren’, heeft niets met Van Dis. „Maar ik vind het héél mooi dat er wat gebeurt in het dorp.” Wild gebarend wijst hij naar zijn erf. „Hier, ik heb zelfs twee podia in de tuin. Ik weet niet precies wie er komen, maar er is dit jaar ook veel muziek hè! En daar ben ik dan wel weer van.”

Een deurtje verder. Of twee. Het duurt even voordat Luchy Hingst-man (85) opendoet. Ook zij heeft een boek van Van Dis in de brievenbus gevonden. „Dat met dat jochie”, zegt ze. „Ach, toe nou. Weet jij het? Nathan Sid!” Ze heeft het gelezen. Van voor naar achter. „Het was goed te doen, maar ik kan niet zeggen dat het me echt greep.” Vragen voor Van Dis heeft ze niet, maar ze twijfelde over het interview van zondag. „Ik ga toch maar niet”, zegt ze, wijzend op haar rollator. „Het gaat allemaal wat moeilijk, hè.”

Bij andere huishoudens is ‘druk’ een veelgehoord excuus. Helma Versendaal (54) van boerderijcamping Het Amerveld heeft het véél te druk voor de dikke pil Ik kom terug. „Maar het gaat straks wel mee op vakantie.” Ben Klaver (72) vond Tikkop op de deurmat. Hij vindt het een leuk initiatief, maar goed. Druk hè.

Raak is het weer bij Anneke Eskens (68). Van Dis overhandigde haar hoogstpersoonlijk een exemplaar, als énige in het dorp. Dus tja, ze móest wel. „Ik heb De Wandelaar gelezen”, zegt ze. „Drie keer zelfs. Ik had het vroeger al eens gelezen en nu ook nog twee keer.” Niet dat het de ex-bibliothecaresse veel moeite heeft gekost, hoor. Ze vindt lezen leuk. „De Wandelaar gaat over een hond, die ene meneer Mulder door de onbekende wijken van Parijs leidt. Zo ontwikkelt het verhaal zich.” Oordeel? „Een geweldig boek! Alle stemmingen zitten erin: het is leuk, grappig, verdrietig. En Van Dis is een tovenaar met z’n zinnen.” Zondag zal Eskens Van Dis het hemd van het lijf vragen. Wat precies, dat weet ze nog niet. „Dat ben ik druk aan het voorbereiden.”

Ook Jan van Hijum (62) van de schaapskooi, zijn vrouw Annemarie en hun buurvrouw zullen zondag vragen stellen. Ze hebben allemaal delen van het boek Ik kom terug gelezen. „Adriaan van Dis komt niet elke dag in Amen. Dit is je kans! Dan moet je ook gaan.”

Een leesvirus heeft de boekenregen van Van Dis niet veroorzaakt. Maar met een handjevol mensen die wél een poging hebben gedaan, is een mooi zaadje geplant.

anneke eskensbe warmelts

Steffie van den Oord

Steffie van den Oord vervangt zieke Alfred Birney 

Zondagmiddag 18 juni vertelt schrijfster en journaliste Steffie van den Oord in Amenover haar nieuwe boek ‘Honkvast. Van  oude huizen, de mensen die blijven’ en over ‘Eeuwelingen’, waarvan onlangs de 15e druk is verschenen. Zij vervangt Alfred Birney. Zijn uitgeverij heeft laten weten dat de fysieke toestand van de Libris Literatuur Prijs-winnaar het niet meer toelaat om te reizen. 

Steffie van den Oord is onder meer bekend van haar boek en documentaire ‘Westerbork Girl’, over de tragisch verlopen liefde tussen de Duits-joodse vluchtelinge Hannelore Chan en de acteur en verzetsman Rob de Vries.

Dit keer zocht ze mensen op die door de jaren heen vergroeid zijn geraakt met het huis waar ze geboren en getogen zijn. Stokoud zijn ze, maar springlevend en ze vertrekken nooit. Wat is hun geheim? ‘Honkvast’ is een prachtige portrettenbundel in de traditie van haar bestseller ‘Eeuwelingen’. Een van die honderdjarigen
is Hendrikje van Andel uit Hoogeveen. De wereld om hen heen veranderde, maar zij bleven ‘gewoon doorademen’. Is hun kalmte en vastberaden optimism het recept om honderd te worden?

steffie web

Muziek, theater en veel literatuur

Joep van Ruiten, DvhN 14 juni 2017

Zaterdag en zondag is het weer tijd voor Zomerzinnen. Op verzoek van Dagblad van het Noorden geven dichter en coach Nicolette Leenstra en schrijver en prentenboekenmaker Tjibbe Veldkamp ieder vijf festivaltips.

In de hoofden van lezers is Zomerzinnen een festival waar literatuur centraal staat. Dat klopt, in Amen treden zaterdag en zondag inderdaad veel schrijvers op, van jong (Jante Wortel) en talentvol (Auke Hulst) tot en met gearriveerd (Adriaan van Dis) en gelauwerd (Alfred Birney). Maar andere kunstdisciplines rukken op.

Was er vorig jaar al veel muziek, dit jaar vraagt ook het theater aandacht. Zo verzamelen Simon Versteeg en Koen de Boer van Garage TDI verhalen als ware zij de Gebroeders Grimm, brengen Jeroen en Laura Boerwinkel straattheateract Jules & Juliette naar Amen en wordt regisseur Ursul de Geer geïnterviewd over zijn vele theaterbewerkingen van romans.

Thema van de elfde editie is ‘Het hoogste woord’. Het doet vermoeden dat de festivalorganisatie extra veel literaire haantjes (Jan van Mersbergen) heeft geboekt, maar komt vooral tot uiting in een gesprek tussen Volkskrant -columnist en schrijver Bert Wagendorp, hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden en Marc Josten, auteur van Weerwoord , een boek over de publieke opinie.

Nicolette Leenstra

ZomerZinnenWandeling  (Zaterdag 13.30 uur)

Nicolette Leenstra is dichter. Een paar jaar geleden verscheen van haar hand de bundel Steenbreek . Op stapel staat een bundel getiteld De reis van de zeevaarder . Daarnaast is Leenstra ook coach. Tijdens Zomerzinnen nodigt ze natuurliefhebbers en verwante geesten uit om samen met schrijver/natuurjournalist Koos Dijksterhuis het zomerse landschap bij Amen te verkennen. ,,Het is daar nu prachtig. Op vier plekken onderweg lezen we voor. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..”

Ester Naomi Perquin (Zaterdag 19.00 uur).

,,Het is terecht dat de Dichter des Vaderlands naar Amen komt. Daar wil je bij zijn. Ik citeer: ‘En eenmaal boven plukten we gretig, braken de ruggen/ en sloegen toen open: ieder woord dat we lazen/ was valluik, uittocht, paradijs’.” Van Perquin verscheen in februari een nieuwe dichtbundel, Meervoudig afwezig . Leestip: de eind vorig jaar verschenen uitgave Jij bent de verkeerde en alle andere gedichten tot nu toe , haar eerste drie bundels, dus ook het bejubelde Celinspecties .

Eva Meijer (Zaterdag 20.15 uur)

,,Ik ben nu al verrast door filosoof Eva Meijer. Zij schreef Het vogelhuis . Over de excentrieke Engelse Len Howard (1894 -1973). Howard was een violiste en amateurornitholoog, die twee bestsellers heeft geschreven over gedrag en ‘taal’ van koolmezen, roodborsten. Nooit van gehoord! Ik citeer Meijer: ,,Het raam van het vogelhuis stond altijd open. De koolmezen en mussen waren vrij om te komen en te gaan. Ze landden op de typemachine van Len Howard zodra ze ging zitten om haar ervaringen met de dieren op te schrijven.”

Kris Vesseur (Zondag 12.15 uur)

Kris Vesseur (Tilburg, 1978) is een singer-songwriter met Nederlandstalige liedjes die voortkomen uit een literair taalgevoel. Denk aan Roosbeef, aan Eefje de Visser, aan Maaike Ouboter, maar dan anders. Dagblad van het Noorden omschreef haar stem als ‘gemaakt van het allerfijnste schuurpapier’ en noemde haar liedjes ‘prachtig’. ,,Ik heb laatst twee van haar liedjes met sobere gitaarbegeleiding gehoord. Intens gezongen. Dat smaakte naar meer.”

Alfred Birney (Zondag 14.45 uur)

Alfred Birney wordt in Amen geïnterviewd door Marcel Möring. ,,Dat lijkt me een mooie combinatie. Birney was eerlijk gezegd nieuw voor mij. Hij kreeg onlangs de Libris Literatuurprijs. Hij reageerde bescheiden, met de toevoeging dat hij de volgende dag bij de zee vast een sprong van blijdschap zou maken. Zijn De tolk van Java is ongetwijfeld een heftige roman. Autobiografisch. Marcel Möring ken ik juist goed.” Dat laatste is vanwege Assen, waar Leenstra woont en Möring zijn literaire coming out beleefde en zich nog altijd graag laat zien. Tijdens Zomerzinnen komt hij overigens op zaterdag vertellen over Eden , zijn in deze krant met vijf sterren beoordeelde roman.

Tjibbe Veldkamp

De Stroatklinkers (Zaterdag, vanaf 18.00 uur)

,,Voor degenen die dachten dat Johnny Cash dood was: niks daarvan! Hij heet Adrian Farmer en speelt tegenwoordig in De Stroatklinkers. Of dat niet genoeg is zingt die band ook nog deels in streektaal én ze hebben Bert Veldkamp op bas (geen familie).” De Stroatklinkers maakt bluegrass, ideale zomermuziek, waarbij de bandleden graag elkaar en het publiek in de maling willen nemen zonder dat het vervelend wordt. De liedjes zijn afwisselend in Engels en het Gronings, wat niks uitmaakt.

Ester Naomi Perquin (Zaterdag 19.00 uur)

Bij haar benoeming tot Dichter des Vaderland verklaarde Ester Naomi Perquin een onuitroeibare voorliefde voor poëzie te hebben, in alle soorten en maten. Haar belangrijkste wens is laten zien hoeveel schitterende poëzie er bestaat, hoeveel mooie dichters we hebben; en de rijkdom die dat oplevert. ,,Als Dichter des Vaderlands heeft Ester Naomi Perquin een boodschap voor iedereen, las ik. Dus misschien ook wel voor mij.”

Coen Peppelenbos (Zondag 13.30 uur)

,,Op zondag wil ik Coen Peppelenbos niet missen. En niet alleen omdat ik hem moet interviewen. Zijn laatste roman De valkunstenaar vond ik een bijzonder fijn boek. Grappig ook, op een onnadrukkelijke manier.” Het vorig jaar verschenen De valkunstenaar vertelt over een middelbare scholier, Bas Jan, die toegelaten wil worden op de academie voor beeldende kunst in Den Haag. Tegelijkertijd wil Bas Jan zijn dementerende vader naar diens ouderlijk huis in de Hofstad verhuizen om het haperende geheugen van hem te stimuleren en het gezin bij elkaar te houden.

Gideon Samson (Zondag 14.45 uur )

,,Ik zal moeten kiezen tussen Alfred Birney en Gideon Samson, die tegelijkertijd geprogrammeerd staan. Ik denk dat het Samson wordt, want Birney zal na zijn Libris Literatuurpijs op genoeg publiek kunnen rekenen. En ik wil de organisatie laten zien dat ik het waardeer dat ze ook dit jaar weer een kinderboekenschrijver hebben geprogrammeerd.” Gideon Samson valt in de categorie literaire jeugdboekenschrijvers. Bijna al zijn boeken zijn een Gouden Griffel waard, maar die prijs won hij nog nooit. Leestip: Zwarte zwaan uit 2012.

Ernst Jansz (Zondag 17.15 uur)

Afgelopen zaterdag stond hij nog met zijn bandje Doe Maar in Emmen, maar Ernst Jansz kan ook veel alleen. Dat hij is geboekt voor Zomerzinnen heeft alles te maken met de bekende twee walletjes: Jansz maakt niet alleen muziek, hij is ook literair actief en heeft een aantal boeken op zijn naam. Verder is hij schrijver van eigen liedjes, maar ook vertaler van het werk van Nobelprijswinnaar Bob Dylan. ,,Zelfs als hij geen noot zou spelen, zou ik hem willen zien. Gewoon om hem te zien. Ernst Jansz!”

Tot zover het artikel in DvhN. In het dorpsblad van Grolloo staat elke keer een column. De laatste is van Lukas Koops. Over Zomerzinnen, blues en Literaire Hemel. Zeker de moeite waard. http://www.sgogrolloo.nl/wordpress/wp-content/uploads/flipbook/192/book.html#p=8 

Doen wat de schrijver gebiedt

‘Een heel dun boek over heel nare dingen. Daar ben ik erg goed in’

Annette Timmer en Adriaan van Dis in café De Amer tijdens de persconferentie van festival Zomerzinnen 2017
foto dvhn
 
Over iets meer dan een maand vindt in Amen de elfde editie van festival Zomerzinnen plaats: meer dan twintig schrijvers en veel muziek in en rond café De Amer. De voorpret begon gisteren.

Anders dan veel festivals organiseert Zomerzinnen als onderdeel van de marketing en pr nog bijeenkomsten voor de pers. Niet zozeer om iets nieuws te vertellen, zie daarvoor internet, maar om een voorproefje te geven van wat op 17 en 18 juni in Amen te gebeuren staat: voordrachten van meer dan twintig schrijvers en veel muziekoptredens rond het thema Het hoogste woord.

Gisteren waren daartoe schrijver Adriaan van Dis en singer-songwriter Kris Vesseur naar Amen gekomen. De laatste om met een stem gemaakt van het allerfijnste schuurpapier prachtige Nederlandstalige liedjes te zingen. De eerste om een boek aan Anneke Eskens te overhandigen; boekhandel Van der Velde stelt voor alle 35 gezinnen in Amen een Van Dis beschikbaar zodat dorpelingen zich kunnen voorbereiden op een interview dat ze hem straks mogen afnemen.

Na het geijkte fotomoment en een kort interview door presentatrice Annette Timmer werd het nog interessanter. Van Dis greep de gelegenheid aan om voor te lezen uit zijn nieuwe boek, In het buitengebied , dat daags voor zijn komst naar festival Zomerzinnen moet verschijnen en afgelopen dinsdag van de drukkerij is gekomen. In de Vara Gids van deze week vertelt hij er uitvoerig over. In De Amer kreeg we delen van de inhoud mee. Een primeur, zeg maar.

,,Een heel dun boek over heel nare dingen. Daar ben ik erg goed in”, oordeelde de schrijver zelf terwijl hij een eerste exemplaar in de hand hield. ,,Het gaat over het alleen-zijn van een man die getergd wordt door een akelige binnenstem”, vervolgde hij. ,,Het gaat over groene zeep – dus het moet wel een bestseller worden. En het gaat over het samenwonen met een robot.”

Maar In het buitengebied gaat ook over het verschil tussen stad en platteland, vertelde de schrijver. ,,De stad weet en gebiedt. Het platteland leeft ermee. De stad zegt windmolens. Het platteland heeft ze. De stad zegt asielzoekers. Op het platteland is de ruimte, er is altijd wel een lege kazerne of school. Mijn hoofdpersoon is een nieuwkomer tussen de achterblijvers. Het talent dat zijn best heeft gedaan op school is weg. Zij die wat minder hun best hebben gedaan, blijven achter. Zij keren zich af van de stad, maken een kring en binnen die kring zit deze man opgesloten.”

Daarop begon Van Dis driftig in zijn nieuwe boek te bladeren, zoekend naar een geil fragment over een geit. Omdat hij het niet zo snel kon vinden, kreeg Kris Vesseur gelegenheid om nog wat te stemmen en te zingen. Toen de schrijver even later terugkeerde in het middelpunt der belangstelling zei hij iets merkwaardigs: ,,Kranten mogen pas na de 20ste over het boek schrijven. Dat van de Vara Gids heeft te maken met de komst van een televisieprogramma. Ik hoop dat u zich een beetje beheerst.”

Vanuit het idee dat er een persconferentie gaande was over een festival met als thema Het hoogste woord, een evenement met een onderdeel waarbij de journalisten Pieter Sijpersma, Bert Wagendorp en Marc Josten een gesprek zullen voeren over journalistiek, deden we alsof we Van Dis ineens niet meer konden verstaan.

Die doofheid was pas voorbij toen waarnemend burgemeester Jan Hoekema van de gemeente Aa en Hunze het woord kreeg van Zomerzinnen-voorzitter Albert Haar. Hoekema toonde zich trots op het festival ‘waar met veel plezier een subsidie beschikbaar voor is gesteld’. Verwijzend naar de subsidievoorwaarden voegde hij daar het volgende aan toe: ,,Maar we willen wel graag meer bezoekers. Als het kan.”

Even leek het alsof Adriaan van Dis op die uitspraak had zitten wachten. Hij veerde op en zei: ,,Er is een grote behoefte aan jeugd. Maar het is een hopeloze zaak. Laat die jeugd gewoon met rust. Toen ik 37 was, waren mijn lezers 50 jaar oud. Nu ik 70 ben, zijn mijn lezers 50 jaar oud. Het zijn de vaders en moeders waarvan de kinderen de deur uit zijn. Die zeggen: Nu ga ik weer lezen, nu ga ik weer naar het theater, nu ga ik weer naar concerten. 50 is het nieuwe 30, om maar eens Randstedelijke kletspraat uit te kramen.”

Hij was nog niet klaar. ,,We kunnen wel gaan rappen. We kunnen wel gaan hurken. Maar wat zegt de schrijver Bordewijk in zijn prachtige onderwijsboek Bint ? Het is de taak van de leraar dat de leerling stijgt, niet dat de leraar daalt. Wat zien we op televisie? Hurken! Dalen! Dames en heren van de pers! Verhef uw lezers!”

Voor deze ene keer dan.

www.zomerzinnen.nl

DvhN 11 mei-Joep van Ruiten

Van Dis in Amen

Adriaan van Dis was woensdag hoofdgast op de perspresentatie van Zomerzinnen. Bekijk HIER de reportage van die Jeroen Kelderman voor RTV Drenthe maakte.

Festival zomerzinnen: Het Hoogste Woord

FESTIVAL ZOMERZINNEN: HET HOOGSTE WOORD

Het hoogste woord, dat is het thema van de 11e editie van literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen. Het festival wordt dit jaar gehouden op
zaterdag 17 en zondag 18 juni in Amen.

Grote schrijversnamen als Bert Wagendorp, Auke Hulst, Marcel Möring, Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin en Jan van Mersbergen komen.
Ook treden o.a. Ernst Jansz, Aafke Romijn, Leoni Jansen en Jan Rot met Marjolein Meijers en Jan van der Meij op.

 

Zomerzinnen is het grootste literatuurfestival van het Noorden. Sinds vorig jaar heeft het Amen, wijd en zijd bekend van cultuurcafé De Amer, als vaste locatie. Gedurende twee dagen zijn er optredens in tenten, op een buitenpodium, in een schaapskooi en een boerenschuur.  Naast literatuur speelt muziek een belangrijke rol in het programma. Verder is er een aantrekkelijk randprogramma met workshops, straattheater en horeca.

Het thema Het hoogste woord komt op verschillende manieren terug in de programmering.

Zaterdagavond is er een rondetafelgesprek over journalistiek met Bert Wagendorp (Masser Brock) en Marc Josten (Weerwoord) o.l.v. Pieter Sijpersma, filosoof en hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. 

Studenten van de Hanzehogeschool houden op zondagmiddag een debatwedstrijd voor middelbare scholieren.

Maar ook Marcel Möring, die zich in Eden de grootse moralist en krachtige verhalenverteller toont, past bij het thema. En Auke Hulst, initiatiefnemer van de bundel Als dit zo doorgaat, waarin schrijvers en dichters laten zien wat het betekent als het populisme de toekomst bepaalt. En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Harland Award Romanprijs. Het is door de Stichting Literatuurclubs Drenthe gekozen voor het nieuwe boekenseizoen.

Zaterdag duurt het festival van 16.00-22.30 uur, voorafgegaan door een literaire wandeling.

Zondag van 11.30-18.00 uur,  met ’s ochtends een ontvangst voor de Amenaren.
Voor leden van de Drentse Literatuurclubs en bibliotheken is er een exclusief zaterdagmiddag-arrangement met een lezing door Peter d'Hamecourt.

Toegang tot het festivalterrein is gratis. Een kaartje voor de optredens kost € 20,- per dag. 
Prijs voor een passe partout is € 30,-.

Vrijwilligers gevraagd

Om alles soepel te laten verlopen heeft de organisatie zowel voor de zaterdag als voor de zondag vrijwilligers nodig.